Przepis na chleb witalny

Chleb witalny
składniki na jedną keksówkę
Składniki suche:
½ szklanki ziaren słonecznika,
½ szklanki ziaren dyni,
1 łyżka łupiny babki jajowatej,
1 łyżka nasion chia lub sezamu,
4 łyżki ziaren siemienia lnianego,
9 łyżek zmielonego siemienia lnianego,
½ szklanki rozdrobnionych migdałów lub/i orzechów laskowych,
1 szklanka płatków owsianych lub jaglanych,
½ szklanki płatków gryczanych,
2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej.
Składniki mokre:
1 łyżka miodu płynnego jasnego,
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego,
1,5 szklanki letniej wody.
Wodę wymieszaj z miodem i rozpuszczonym olejem. Suche składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj. Zalej wymieszanymi płynami i dokładnie połącz wszystko drewnianą łyżką. Odstaw na 2 godziny, aż płyn zostanie wchłonięty.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż „masę ziaren”, dokładnie dociskając. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i odstaw do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z książki Magdaleny Makarowskiej „Jedz pysznie bez pszenicy”
Smacznego :)


Kategorie: Joga Blog, Przepisy

Order form

Please fill out the form and we'll get back to you asap